• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Welkom

Welkom bij de vijfde editie van het Maghreb Film Festival, hét festival voor (Noord-)Afrikaanse films in Nederland!

Van 30 mei t/m 2 juni 2024worden op zes locaties in Haarlem en Amsterdam de mooiste films uit onder meer de Maghreblanden vertoond en maakt het publiek kennis met een unieke en levendige filmtraditie uit dit deel van de wereld. Elf speelfilms en tien korte films van onafhankelijke Afrikaanse makers geven een actueel beeld van de huidige cinema van landen als Marokko, Tunesië en Algerije, maar ook uit andere delen van Afrika. Bijna alle films beleven hier hun Nederlandse primeur en zijn dus niet eerder vertoond in ons land. Klik hier voor het programma.

De makers

Een aantal regisseurs, acteurs en actrices is op het festival aanwezig om hun films te presenteren en na afloop te bespreken met het publiek. Behalve deze makers kunt u ook filmmakers van Afrikaanse afkomst tegenkomen die in Europa wonen en uiteraard verschillende professionals uit de Nederlandse filmwereld.

De ander

Het gekozen thema is dit jaar ‘de ander’. In tijden waarin polarisatie aan de orde van de dag is, wil het festival juist een blik bieden in de belevingswereld van ‘de ander’ en meer begrip kweken voor elkaar en verschillen juist waarderen.

Vijfjarig bestaan

Om het eerste lustrum te vieren, zal er voor het eerst een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling worden georganiseerd, waarbij iedereen welkom is om de geweldige openingsfilm The Cameraman van Buster Keaton te bekijken. Deze klassieker wordt vertoond met live muziek. Op zaterdag 1 juni om 21.30 is het zover, mits het weer het toelaat, anders verhuizen we naar binnen. Ons vijfjarige bestaan is dit jaar ook gelijk de opstap naar een nieuw format in 2025, waarbij de focus op de Maghreb wordt verbreed naar films vanuit het gehele Afrikaanse continent. Als voorproefje hierop worden deze editie al de Zuid-Afrikaanse film My broer, Gertjie en de Senegalese film Xalé vertoond. Wij houden u graag op de hoogte van onze plannen.

Broers Traidia

De initiatiefnemers van dit festival zijn Hakim en Karim Traidia, geboren in het dorp Besbes in Algerije. Beide broers zijn actief op het gebied van film en theater, onder andere als regisseur en als scenarist. Ze wonen allebei in Haarlem en zijn sterk verbonden met het culturele netwerk in zowel Haarlem, als ver daarbuiten. Daarnaast wordt het festival mogelijk gemaakt door een enthousiaste groep vrijwilligers uit Haarlem en omgeving.

Deelnemende locaties zijn:

Haarlem

Theater Circus Hakim

Bestel tickets hier

Cultureel centrum De Pletterij

Bestel tickets hier

Het Badhuis

Bestel tickets hier

Het Verhalenhuis

Bestel tickets hier

Theater Elswout

Bestel tickets hier

Bestel tickets hier

Amsterdam

Cultureel centrum De Balie

Bestel tickets hier

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.maghrebfilmfestival.com , via de diverse locaties (zie hierboven) en op de avond zelf.

MFF Junior

Hakim zal de komende tijd wederom het jonge Haarlemse publiek bij het filmfestival betrekken, in samenwerking met verschillende scholen. Hiervoor is een educatief programma opgezet, samen met zijn Filmschool, die dit jaar ook 10 jaar bestaat! Het idee is dat de jongere kijkers vertrouwd raken met de cinema van de Maghreb-landen en daardoor oog krijgen voor de cultuur en identiteit van de ander.

Meer over de oprichters

Hakim Traidia, beter bekend als Hakim, is een artiest en een theaterman in hart en nieren die tientallen toneelstukken heeft opgevoerd voor een jong publiek. Zijn reputatie dankt hij vooral aan de rol die hij meer dan drie decennia lang speelde in Sesamstraat. Hij acteerde in verschillende Nederlandse, onder meer ‘Pizza Maffia’, en Algerijnse speelfilms en Tv-series, zoals ‘Zina’ en ‘GTST’. Hij maakte en werkte mee aan Tv-programma’s als ‘Vals Plat’ en ‘Heilige Huisjes’ en schreef (mee aan) scenario’s en eigen films, ‘De Domino Speler’, ‘The Kid from Algiers’. Tijdens het festival wordt ook zijn nieuwe animatiefilm getoond, die een indrukwekkend kijkje geeft in de belevingswereld van een kind ten tijde van oorlog.

Karim Traidia is regisseur en scenarioschrijver. Hij staat bekend om zijn speelfilm De Poolse bruid, die wereldwijd verschillende prijzen heeft gewonnen, genomineerd voor een Golden Globe. Auteur van 6 speelfilms waaronder Les Diseurs de Vérité en Chroniques de Mon Village. Regisseerde diverse toneelstukken. Daarnaast gaf hij diverse filmworkshops in binnen-en buitenland.

Prijsuitreiking

Het festival wordt afgesloten met een prijsuitreiking. Hierbij zijn diverse persoonlijkheden uit de culturele wereld van Haarlem e.o. en de Gemeente Haarlem uitgenodigd en aanwezig.

Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door, Gemeente Haarlem, Circus Hakim, en onze vrijwillige medewerkers: Marcella Langhout (Marcellala’s Kreas), Alexandra Jansse (Xela Films), Walid Derouiche, Bernadette Strik, Kitty Cornelisse, Willeke van den Bosch, Fleur Duif, Abdo El Haloui, Latifa Morjane, Kim, Sid Ali, Ould Boukattine, Tahar Houchi, Harry Spoelstra, Suzan Bergman, Tim Vardy et Youcef Boudjou.

Scroll to top