• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Vijfde editie Maghreb Film Festival 2024 komt eraan

download

HAARLEM – Vijf jaar bestaat het Maghreb Film Festival (MFF) alweer en voor deze jubileumeditie is er uiteraard een extra feestelijk programma georganiseerd. Van 30 mei tot en met 2 juni zijn in Haarlem bij Circus Hakim, het Verhalenhuis, de Pletterij, het Badhuis en Theater Elswout weer de mooiste films uit de Maghreb-landen te bewonderen tijdens het MFF. 

Hakim en Karim op het Maghreb Filmfestival. (Foto: aangeleverd)

Ook dit jaar is er een speciaal programma in de Balie in Amsterdam. Tijdens het gehele festival zullen vele regisseurs aanwezig zijn bij de vertoningen van hun films en ook vragen vanuit het publiek beantwoorden tijdens de Q&A sessies. 

Om het jubileum goed te vieren, is er dit jaar voor het eerst een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling, waarbij iedereen welkom is om op het plein voor Circus Hakim (Korte Verspronckweg 7) de geweldige klassieker ‘The Cameraman’ met Buster Keaton te komen bekijken. Hij is voor Hakim & Karim altijd een grote inspiratiebron geweest en heeft er mede voor gezorgd dat zij beiden dit creatieve pad hebben gekozen. De film zal live begeleid worden door vier topmuzikanten met muziek speciaal gecomponeerd voor deze film door componist en bandoneonspeler Martin de Ruiter. Zaterdag 1 juni om 22.00 is het zover, mits het weer het enigszins toelaat, anders verhuist het feest naar binnen.

Dit jaar is ook gelijk de opstap naar een nieuw format in 2025, waarbij de focus op Maghreb wordt verbreed naar films vanuit het gehele Afrikaanse continent. Als voorproefje hierop worden deze editie al de Senegalese film ‘Xalé’ en de Zuid-Afrikaanse films ‘My broer Gertjie’ en ‘Kerkorrel’ vertoond op zondag 2 juni. Bij de Zuid-Afrikaanse films zal naast de regisseur, Niel van Deventer, zangeres Lieke Joosen een mooi liveoptreden geven. 

Het gekozen thema is dit jaar ‘De Ander’. In tijden waarin polarisatie aan de orde van de dag is, wil het festival juist een blik bieden in de belevingswereld van ‘de ander’ en zich sterk maken om meer begrip te kweken voor elkaar en te laten zien hoe je in plaats van de verschillen te accentueren, je ze ook kan omarmen. 

Ook de jeugd wordt uiteraard niet vergeten. Zowel vrijdag als zondag is er een MFF Junior blok. Hierbij zal Hakim onder meer zijn nieuwe animatiefilm ‘De Vlieger’ vertonen, wordt er stilgestaan bij het tienjarig jubileum van zijn filmschool en zullen er speciaal gemaakte filmpjes te zien zijn, gemaakt met jeugd uit Haarlem en omgeving. 

Om het thema helemaal te omarmen, is er een toepasselijke actie bedacht. Voor alle films die draaien bij Circus Hakim zelf, kun je voor 5 euro een extra kaartje kopen voor ‘de ander’. Kaarten voor de voorstellingen bij Circus Hakim zijn te koop via www.maghrebfilmfestival.com en aan de deur. De overige locaties hebben allen een eigen verkoopkanaal.

Previous Post

Maghreb Filmfestival bestaat 5 jaar : Broers Karim en Hakim Traïdia selecteren de beste Noord-Afrikaanse films.

Next Post

Nagesprek : FILM – La couleur dans les mains : Interview van Karim Traïdia met Nora Hamdi, regisseur en schrijfster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top