• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Focus: Maghreb Film Festival 2024 – Elkaar niet bestrijden maar omarmen

  • 27 mei 2024

Focus: Maghreb Film Festival 2024
Elkaar niet bestrijden maar omarmen

Jalaldine
Het Maghreb Film Festival bestaat vijf jaar. De jubileumeditie van het door Hakim en Karim Traïdia opgerichte festival, van 30 mei t/m 2 juni op vijf Haarlemse locaties en in De Balie in Amsterdam, heeft als thema ‘De Ander’ en vertoont tien lange en elf korte films. Veel makers en acteurs komen langs voor een q&a.

Hakim en Karim Traïdia zijn niet van de strikte afbakeningen. Het Maghreb Film Festival begon vijf jaar geleden als een filmfestival voor Noord-Afrikaanse films, maar dit jaar staan er ook twee Zuid-Afrikaanse en een Senegalese film op het programma. Dat is geen toeval, maar het eerste teken van een koerswijziging, want vanaf volgend jaar richt het festival zich op het hele Afrikaanse continent.

Het festival staat dit jaar in het teken van het thema ‘De Ander’. Voor dat thema is gekozen omdat de broers zich met het festival willen inspannen om in de gepolariseerde maatschappij “meer begrip te kweken voor elkaar en te laten zien hoe je in plaats van de verschillen te accentueren, je ze ook kan omarmen”. In het kader van dit thema kan iedereen die een kaartje koopt voor het reguliere tarief van 7,50 euro daarnaast voor 5 euro een kaartje kopen voor een ander.

Een greep uit het programma. De Zuid-Afrikaanse films zijn My broer, Gertjie (2024), een liefdevol portret van de Zuid-Afrikaanse dichter en zanger Gert Vlok Nel, en Kerkorrel (2022), een documentaire over de Zuid-Afrikaanse protest- en folkzanger Johannes Kerkorrel. Beiden zijn geregisseerd door Niel van Deventer, die op het festival aanwezig is samen met zangeres Lieke Joosen, die met Gert Vlok Nel opgetreden heeft.

De Senegalese film is Xalé (Moussa Sena Absa, 2022), een familiedrama over een tienertweeling, die na de dood van hun oma te maken krijgen met een norse oom.

In het Marokkaanse Le verre de l’amitié (Naoufel Berraoui, 2023) ontmoet een groep vrienden elkaar voor een paar gezellige dagen aan zee, maar het pakt anders uit als er geheimen uit het verleden omhoog borrelen. In de Algerijnse drama La couleur dans les mains (Nora Hamdi, 2024) ontdekt een jonge vrouw het verborgen verleden van haar bij haar geboorte overleden ouders. Het voert haar terug naar de tijd dat Algerije gebukt ging onder terrorisme.

Geheimen spelen ook een rol in het Tunesische Gadeha (Anis Lassoued, 2022), over een vriendschap tussen twee jongens die onder druk komt te staan als een van hen achter het verborgen verleden van zijn familie komt. Een historisch drama is het Algerijnse La dernière reine (Damien Ounouri & Adila Bendimerad, 2023) over avonturier en vrijheidsstrijder Aroudj Barbarossa, die in 1516 Algiers van de Spanjaarden bevrijdt maar vervolgens in een tiran verandert. De legendarische prinses Zaphira bindt de strijd met hem aan.

Voor kinderen is er op zondag 2 juni een Junior Blok. Daarin vertoont Hakim Traïdia onder meer zijn nieuwe animatiefilm De vlieger en door jongeren op zijn filmschool gemaakte filmpjes.

Previous Post

Maus Granaat ontmoet Hakim Traïdia

Next Post

SPECTACULAIR 5-JARIG JUBILEUM MAGHREB FILM FESTIVAL VAN HAKIM & KARIM TRAÏDIA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top