• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Vijfde editie van het Mahreb Film Festival in Haarlem legt contact met Afrikaanse culturen. ’Een blik in de belevingswereld van de ander’

haarlems Dagblad
  • 30 mei 2024
HAARLEM
Voor de vijfde keer is in Haarlem het Mahreb Film Festival te bezoeken. Het evenement werd in 2018 opgezet door de gebroeders Hakim en Karim Traïdia.
’De Vlieger’ van Hakim Traïdia.

Het gaat om korte en langere films die van 30 mei tot en met 2 juni te zien zijn bij Circus Hakim, het Verhalenhuis, de Pletterij, het Badhuis en Theater Elswout. In de Balie (Amsterdam) is ook een programma te bezoeken. Bij de filmvertoningen zullen de regisseurs aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Mahreb-landen, waar de meeste van de getoonde films zijn gemaakt, zijn Marokko, Algerije, Tunesië, Libië en Mauretanië. Mahreb staat voor ’het westen’, waar de zon ondergaat. Doel van het festival is bruggen te slaan tussen culturen.

Voor het eerst is er een gratis toegankelijke openluchtvoorstelling op het plein van Circus Hakim (1 juni, inloop 21.30 uur). Daar is de klassieker ’The Cameraman’ (1928) te zien met Buster Keaton. Deze grappige acteur was inspiratiebron voor de broers Traïdia. Door zijn acteren hem kozen beiden voor een creatief beroep. De film wordt begeleid door vier muzikanten. Deze muziek is speciaal voor de film gemaakt door bandoneonspeler Martin de Ruiter.

(Tekst gaat door onder de foto)

Karim en Hakim Traïdia.© Foto Circus Hakim

Het zwaartepunt ligt nog op noordwestelijk Afrika. Met ingang van 2025 wordt het filmaanbod verbreed naar producties van het hele Afrikaanse continent. Voorproefjes zijn de rolprent ’Xalé’ uit Senegal en de Zuid-Afrikaanse films ’My broer Gertjie’ en ’Kerkorrel’ (alle 2 juni). Bij de twee laatstgenoemde films geeft zangeres Lieke Joosen een concert.

Het engagement is volop aanwezig. Thema is ’de ander’. In een bericht aan de pers melden de organisatoren: ’In tijden waarin polarisatie aan de orde van de dag is, wil het festival juist een blik bieden in de belevingswereld van de ander en zich sterk maken om meer begrip te kweken voor elkaar en te laten zien hoe je in plaats van verschillen te accentueren, je ze ook kunt omarmen’.

Zaterdag en zondag draaien jeugdfilms, waaronder de animatiefilm ’De Vlieger’ van Hakim Traïdia en films gemaakt door jongeren uit Haarlem en omgeving. Toegangskaarten kosten 10 euro (online 7,50 euro). Voor 5 euro extra kunnen bezoekers een kaartje kopen voor een ander. Informatie over films en kaartverkoop is verkrijgbaar via mahrebfilmfestival.com.

Previous Post

Afrikaanse films op witte doek in Haarlem: Hakims vijfde Maghreb Film Festival.

Next Post

Maus Granaat ontmoet Hakim Traïdia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top