• Type:
  • Genre:
  • Duration:
  • Average Rating:

Afrikaanse films op witte doek in Haarlem: Hakims vijfde Maghreb Film Festival.

NH_Nieuws_logo_2022.svg
  • 30 mei 2024
Van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni zijn op zes locaties films van Afrikaanse bodem te zien op het Maghreb Film Festival. De Haarlemse broers Hakim en Karim Traïdia vormen de motor achter dit bijzondere evenement.

Affiche Maghreb Filmfestival Hakim Traidia – Foto: NH Media / Rob Wtenweerde

Het is een drukte van belang bij Circus Hakim aan de Korte Verspronckweg in Haarlem. In dit theater worden de laatste voorbereidingen getroffen voor het filmfestival. Een auto wordt volgeladen met spullen die naar de stort mogen, zoals een oude stoel. Hakim zwaait de deur van het theater met een grote lach op zijn gezicht open. Gasten en vrienden uit Algerije lopen de deur plat en ook leerlingen van de naastgelegen internationale scholen weten Hakim te vinden. 

Het theater met zo’n 120 zitplaatsen hangt vol met affiches van het Maghreb Film Festival. “Maghreb is de naam voor een groep Noord-Afrikaanse landen”, vertelt Hakim. “Algerije, waar ik vandaan kom, maar ook Tunesië, Marokko en Libië. Maar we willen de naam van het festival eigenlijk veranderen. We willen voortaan heel Afrika belichten, dit jaar zijn er ook al films uit Senegal en Zuid-Afrika te zien.”

Sesamstraat

De broers Hakim en Karim groeiden op in het Algerijnse dorp Besbes, ze wonen al jaren in Haarlem. Hakim is bekend van Sesamstraat, maar timmert nu aan de weg als schrijver, regisseur, theater- en filmmaker. Karim won een Gouden Kalf voor Beste Regisseur voor zijn eerste lange speelfilm De Poolse Bruid en is dus ook bepaald geen onbekende in de filmwereld.

 

“Alle schoonheid ontstaat uit leed, ook op een vuilnisbelt groeien bloemen”

Hakim Traidia

De films die in Noord-Afrika worden gemaakt gaan vaak over hedendaagse thema’s, zegt Hakim. “Het zijn mooie verhalen over echte mensen. Vaak over hun leed. Maar alle schoonheid ontstaat uit leed. En ook op een vuilnisbelt groeien bloemen.”

Een van Hakims favoriete films die de komende dagen te zien is, is La Dernière Reine van regisseur Damien Ounouri, met een schitterende hoofdrol van Adila Bendimerad. Hakim: “Het is het verhaal van de laatste koningin van Algerije. Het speelt zich af in de 17e eeuw. De man van koningin Zaphira werd volgens het verhaal vermoord door zeerover Barbarossa (Khair ad Din uit Turkije, red.). De film is in Algerije zelf een beetje omstreden, vanwege de goede banden met Turkije.”

Spektakel

Lachend: “De meeste Algerijnse films hebben in het buitenland overigens meer succes dan in Algerije zelf. Het is een bijzondere film, ik vond het qua spektakel geweldig. Het is een film voor zowel een arthouse-publiek als voor mensen die van actie en vermaak houden.” 

Hakim Traidia Maghreb Filmfestival – Foto: NH Media / Rob Wtenweerde
 

Uiteraard vinden de broers Traïdia alle films op het festival de moeite waard, anders waren ze niet geselecteerd. Hakim: “Het zijn veel films die voor het eerst in Nederland te zien zijn. In Marokko worden bijvoorbeeld ook hele mooie producties gemaakt. Hier is een grote Marokkaanse gemeenschap, ik hoop dat ze massaal komen kijken.”

“Ik vind dat er een soort creatieve leegte is ontstaan bij veel Hollywoodfilms en sommige Europese films. Alles moet snel en kort, denk aan TikTok. In Afrikaanse films zie je die creativiteit en durf nog wel terug. Mooie verhalen, zonder trucjes of special effects. Ik hou van die lange, mooie shots.”

Buster Keaton

Het is alweer de vijfde editie van het Maghreb Film Festival. Om dat jubileum te vieren, is er zaterdag een speciale openluchtvoorstelling op het plein voor Circus Hakim. Dan wordt The Cameraman van de legendarische Buster Keaton vertoond, een van de grote voorbeelden van Hakim. “Dat wordt heel bijzonder. De film wordt live begeleid door de muzikanten Martin de Ruiter, René ten Cate, Erik Winkelmann en Matthias Konrad. Dat wordt echt fantastisch!”

De films zijn te zien in Circus Hakim, De Pletterij, het Badhuis, het Verhalenhuis en Theater Elswout in de regio Haarlem en in De Balie in Amsterdam. Het programma van het Maghreb Film Festival is hier te vinden.

Previous Post

Hakim en Karim Traïdia organiseren het Maghreb Film Festival 2024

Next Post

Vijfde editie van het Mahreb Film Festival in Haarlem legt contact met Afrikaanse culturen. ’Een blik in de belevingswereld van de ander’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top